top of page

הגישה המקצועית שלי

הגישה המקצועית שלי מאגדת בתוכה שלושה תחומי ידע ועקרונות מקצועיים ומטרתה להקנות לספורטאים ולספורטאיות מכלול של ידע וכלים מקצועיים שיאפשרו להם לנהל אורח חיים בריא ומלא סיפוק וחיוניות, באופן שיסייע להם לתחזק קריירה ספורטיבית הישגית, תוך שמירה על בריאותם הנפשית:

גישה הומניסטית

עקרון מקצועי: גישה הומניסטית למימוש הפוטנציאל

פסיכולוגיה הומניסטית הינה זרם בפסיכולוגיה, אשר במרכזו עומדת הנחת היסוד לפיה, הגשמה עצמית מהווה גורם מרכזי בחייו של האדם ולכן הצורך המרכזי בחייו הוא השאיפה למימוש הפוטנציאל שלו. כדי שהפוטנציאל הטמון בו יתממש, האדם זקוק למילוי הצרכים הבסיסיים ביותר בחייו, בניהם צרכים פיזיולוגים, תחושת ביטחון, ביטחון חברתי וערך-עצמי.

ברמה המעשית, הדגש על מימוש הפוטנציאל ממקם את הספורטאי במרכז התהליך ומאפשר לו להביא לידי ביטוי את צרכיו ושאיפותיו, באופן שאין הגדרה כללית וחד משמעית למה נכון ומה לא, והספורטאי מחליט מה מתאים לו. בנוסף, גם במקרים בהם הספורטאי חווה "משבר", הדגש הוא לא על פתרון המשבר אלא ליווי הספורטאי בהתמודדות עם המשבר כך שהוא בעצמו ימצא את דרכי ההתמודדות המתאימות לו. לתפיסתי, תפקיד הפסיכולוג הוא לספק לספורטאי ידע וכלים באופן המותאם לצרכים שלו, לאפשר לו לקבל (to accept) את התחושות והרגשות הלא נעימים שעולים בזמנים מאתגרים ולגייס את החוזקות שלו להתמודדות משימותיו, תוך מתן דגש על גיבוש ההבנה ואסטרטגיה, כיצד ניתן להתמודד עם מצבים דומים בעתיד.

אני מאמין, שכאשר אדם השואף לממש את הפוטנציאל הטמון בו, הוא נתקל באתגר ומתמודד איתו באופן פתוח וכנה ומבין כיצד להתמודד עם אתגר נוסף גם בפעם הבאה - לא רק שההתמודדות עם האתגר הבא תהיה קלה ומהירה יותר, היא גם תהיה פחות עוצמתית, מטלטלת ומפחידה. 

דוגמאות לכלים מעשיים הנובעים מהגישה הומניסטית:

  • עקרון סביבה-מוטיבציה

  • פירוק "התנגדויות לחוויה"

  • ביסוס ערכים (ACT)

שיפור ביצועים

עקרון מקצועי: Sport, Exercise & Performance Psychology

ההכשרה היישומית שלי היא בתחום "הפסיכולוגיה של הספורט, המאמץ ושיפור הביצועים" והיא מבוססת על ידע מחקרי, ניסיון מעשי שצברתי בעבודה עם ספורטאים, ספורטאיות, קבוצות ובעלי תפקידים שונים בתחום הספורט ושימוש בכלים פרקטיים לשיפור ביצועים בתחומי הספורט השונים, הפעילות הגופנית והביצוע. כל אלה, מאפשרים להקנות לספורטאים כלים מוכווני ביצוע, והם נועדו לסייע להם לשפר את הביצועים הספורטיביים, ההישגים והתוצאות שלהם באימונים, משחקים ותחרויות.

מניסיוני, בעבודה בקליניקה ובארגוני הספורט, אני סבור שהשילוב של העבודה הפסיכולוגית (רווחה-נפשית) עם העבודה המנטלית (כלים מנטליים לשיפור ביצועים) מאפשרת לבנות עם הספורטאי תהליך מדויק ואפקטיבי יותר לכל ספורטאי ולכל ענף, כך שהשימוש בכלים יתבצע בהתאמה לעולמו הפנימי, המוטיבציה שלו ומטרותיו.

 

דוגמאות לכלים מעשיים בהם אני משתמש בתהליך המנטלי מבוסס פסיכולוגיית ספורט:

  • תרגילי נשימה

  • הרפיה שרירית (PMR)

  • חימום מנטלי

  • הצבת מטרות

  • דיבור-עצמי

 

שמחה ורווחה-נפשית

עקרון מקצועי: רווחה-נפשית כללית

בשפה המקצועית, ניתן להגדיר "רווחה נפשית" כאופן שבו האדם מרגיש שהוא נינוח, שמח ומסופק.
אני מאמין שהשאיפה החשובה ביותר של האדם בחייו היא להיות שמח. כשאני מכוון ל"שמחה" הכוונה היא לתחושת סיפוק, נחת ותחושת מסוגלות להתמודד עם אתגרים שהחיים מזמנים לאדם – בתחום הספורט ומחוצה לו.

בנוסף, אני מאמין שכדי לפתח ולטפח קריירה ספורטיבית מוצלחת, מאוזנת רגשית וארוכת טווח יש לדאוג לכך שצרכיו הבסיסיים של הספורטאי מסופקים ושהוא חווה שביעות רצון כללית מחייו. אתגרים רגשיים, פיזיים וחברתיים הינם ללא ספק, חלק בלתי נפרד משגרת החיים של הספורטאי וגם של אלו שאינם ספורטאים מקצוענים, כך שלגישתי רצוי ללמוד להתמודד עם האתגרים הללו באופן יעיל ומיטיבי ולא לנסות להימנע מהם.

כדי לקדם שמחה ורווחה-נפשית אני שם דגש מרכזי על: נוכחות ותשומת לב, פירוק "התנגדויות" לחוויה וקידום היכולת לשאת סבל פסיכולוגי. מניסיוני המקצועי, רווחה נפשית ותחושת סיפוק ושמחה מושגים כאשר הספורטאי שם מתמקד בפיתוח וטיפוח חייו מחוץ לספורט ודואג לאיזון רגשי בתחומים כגון: משפחה, חברים, זוגיות, לימודים וכו'. בנוסף, חשוב לספק לספורטאי ידע וכלים כדי שירגיש שיש ברשותו את הכלים להתמודד עם מגוון אתגרים שהחיים והקריירה הספורטיבית מציבים בפניו, תוך הגשת תוצאות רצויות.

 

דוגמאות לכלים מעשיים בהם אני משתמש לקידום שמחה ורווחה-נפשית:

  • מדיטציה

  • פיתוח הרגלים מיטיבים

  • מיינדפולנס

bottom of page