סיפור נוסף מדרמות קו הסיום במשחקים האולימפיים - לא רק בריצת 100 מ'! 🥇🏹😮
אחד האירועים המדוברים ביותר מהמשחקים האולימפיים בפריז הוא גמר ריצת 100 מ׳ שהוכרע בפער של חמש אלפיות השנייה (0.005) (התמונה התחתונה). זהו הפרש כל כך קטן, שככל הנראה ללא הטכנולוגיות המפותחות של היום לא ניתן היה להכריע מי ניצח בגמר במצב שבו נראה שהעין האנושית תתקשה לעשות זאת מכל תמונה ובכל זווית אפשרית.
🎯 אבל... לא רק גמר ריצת ה-100 מ' הוכרע על חוט השערה!
בגמר הקשתות של המשחקים האולימפיים הייתה דרמה גדולה לא פחות, כאשר קים ווג'ין (32) מקוריאה ניצח את בריידי אליסון (35) מארה"ב ולקח את מדליית הזהב. מה הפך את הניצחון הזה לדרמטי באופן דומה לגמר ריצת ה-100 מטר?
בואו נסביר...
בקשתות, לאחר החלוקה מהמוקדמות מגיע השלב העיקרי - המאצ'ים (match) בו יריבים יורים אחד נגד השני - המפסיד הולך הבייתה והמנצח ממשיך לשלב הבא (נוק-אווט). מאצ' בנוי מסטים, בכל סט יורים שלושה חצים, כל חץ הוא מקסימום עשר נקודות. מי שהחצים שירה הביאו לו הכי הרבה נקודות ניצח את הסט (מקסימום 30 נק'). בקשת אולימפית (ריקרב) הניקוד עובד כך שמי שמנצח את הסט מקבל 2 נקודות ואם התוצאה של שני הקשתים בסט זהה כל קשת מקבל נקודה אחת, הראשון שמשיג 6 נקודות - ניצח.
🎯 ומה קורה במקרה של שיווין?
כל קשת יורה חץ אחד (shoot-off)- מי שהכי קרוב לאמצע מנצח. לא מדובר רק על הניקוד, אלא ממש מילימטרים מהאמצע. חץ אחד מכריע הכל. כלומר, מכל התקציר על איך בנוי מאץ׳ חשוב להבין את הדבר המשמעותי ביותר שהוא - במצב של שיוון 5-5 בסטים הכל יוכרע על חץ אחד בלבד.
🎯 אז מה היה כל כך דרמטי בקרב על הזהב בקשתות?
הגמר האולימפי בקשתות הגיע בדיוק למצב המתואר, כאשר קים ווג'ין ובריידי אליסון הגיעו לשוויון 5-5 והעבירו את הכרעת הניצחון לחץ אחד בודד. כמו שאמרנו - זה לא מוכרע על ניקוד אלא מרחק יחסי מהאמצע.ומה שהיה עוד יותר דרמטי הוא - ששני הקשתים פגעו ב-10, אבל קים ווג'ין עשה זאת קרוב יותר במילימטרים בודדים ולקח את הזהב (בתמונה המצורפת - החור העליון הוא של החץ של בריידי והתחתון של קים).כדי להוסיף לעוצמת הסיפור, מדובר על מאץ' מכריע שנחשב לקרב טיטאנים בין שני קשתים מהמעוטרים והמשפיעים בהיסטוריה של הענף.
בנוסף, בניצחון הזה השלים קים ווג'ין שלוש מדליות אולימפיות במשחקים האולימפיים בפריז מתוך שלושה מקצים (יחיד, קבוצתי ומעורב) ובעצם הניצחון הזה סיפק לנבחרת דרום קוריאה בקשתות 5 מ-5 מדליות זהב (הנשים גם ניצחו ביחידים ובקבוצתי).
לסיכום, לפעמים הניצחון בספורט מקצועני הוא לא מובהק, גדול וברור אלא מוכרע ממש על יחידות מידה קטנות בהרבה ממש שאנחנו רגילים להשתמש בחיי היום-יום. והיחידות המזעריות הללו עשויות להיות מה שמפריד בין ספורטאי לזהב ויכולות להגדיר קריירה שלמה ברגע האחד שכמעט יכול להיעלם מן העין.והספורט הוכיח שוב, שאין דבר קטן מידי כדי לעשות היסטוריה!
🎯איפה המרכיב המנטלי נכנס פה לעניינים?
החוויה שלי במשחקים האולימפיים בפריז סיפקה לי תובנות רבות בנוגע למרכיב המנטלי במובנים של הכנה, כלים, תנאים לביצועי שיא ועוד. חלקם הגיעו גם מלראות בלייב ומאוד מקרוב את שני הקשתים הבכירים האלו מתאמנים ומתחרים.בקרוב אעלה פוסט שיישלח בימים הקרובים בניוזלטר של חודש אוגוסט ובו אפרט תובנות מנטליות מחוויה במשחקים האולימפיים בנוגע לסיפור של קים ובריידי ותובנות רבות נוספות.
אם עדיין לא נרשמתם לניוזלטר - מוזמנים ומוזמנות להירשם!
לינק הרשמה לניוזלטר לקבלת תוכן מקצועי:
Comments